Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

INFORMACIJE JAVNEGA ZNAČAJA

 

Pravica vedeti

 

Pravica vedeti in z njo povezana pravica do informacij javnega značaja je ključno in učinkovito sredstvo v boju za odprto in pregledno delovanje javne uprave. Dostop do informacij je tako prvi pogoj, ki omogoča nadzor nad delovanjem javne oblasti ter tako zagotavlja njeno odgovornost državljanom.

 

Pravica dostopa do informacij javnega značaja je večrazsežna. Med funkcije informacij javnega značaja lahko uvrstimo vsaj še:

  • demokratično funkcijo, ki jo izvajajmo iz modelov preudarne demokracije v obliki javnih razprav,
  • nadzorno funkcijo, ki izpostavlja pravico državljanov do neposrednega nadzora javnega sektorja,
  • gospodarsko funkcijo, ki se ukvarja z gospodarsko vrednostjo javnih informacij in potencialno dodano vrednostjo ob kombiniranju le-teh, in
  • funkcijo posodabljanja javnega sektorja, ki se veže predvsem na informatizacijo dostopa do informacij javnega značaja prek pobud za razvoj državnih portalov e-uprave.

Da pa lahko možnost dostopa do informacij javnega značaja resnično zaživi, je potrebno dvoje: najprej zavest o njegovem pomenu, ki se zdi v svetu zelo jasen, v slovenskem okolju pa narašča, na kar kaže razmeroma zadovoljiv odziv med njegovimi upravičenci, drugo pa je kakovostna pravna ureditev, ki v prvi vrsti nudi iskalcu informacije oporo v odnosu z zavezanci in komunikacijah z njimi.

 

 

Vrednost informacij

 

Ustanove javnega sektorja razpolagajo z velikimi količinami podatkov, ki imajo lahko precejšnjo vrednost. Zato bogastvo informacij javnega značaja še zdaleč ni zanemarljivo ter lahko bistveno prispeva h kakovosti življenja posameznikov in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

 

 

Zakonodaja

 

 

Test javnega interesa

 

Ministrstvo za javno upravo in Informacijski pooblaščenec sta pripravila in izdala publikacijo, v kateri boste izvedeli več o izvajanju testa javnega interesa, ki se od veljave sprememb in dopolnitev ZDIJZ uporablja tudi v Sloveniji. Več o tem in publikacijo v .pdf obliki si lahko ogledate s klikom na naslednjo povezavo.